Kürtős kalács

Annak még utána kell néznem, hogy kürtös vagy kürtős ez a kalács? Mert különböző helyesírással találkoztam vele, de mi kürtősnek ejtjük.
Ez egy jellegzetes székely süti, kelt tésztacsíkokat tekernek farúdra, amit aztán parázs felett forgatva sütnek. S mivel volt szerencsém az eredetihez, tapasztalatból mondhatom, páratlanul finom, legyen cukros, diós, fahéjas, vagy kókuszos- bár ez utóbbi nyilván nem hagyományos.
Nekem sajnos nincs lehetőségem ilyet sütni, de egyik székelyföldi utunkon beszereztem egy kürtőskalácssütő készletet, ami négy farúdból áll, fém nyéllel , valamint egy szögletes olajtartályból. Tehát az én kürtősöm olajban sül, de így is nagy sikere van.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 12,5 dkg margarin
A sütéshez:
  • 0,5 l olaj
A forgatáshoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 vaníliás cukor
Elkészítés:
3 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, míg feloldódik, hozzáadjuk az élesztőt, s hagyjuk felfutni.
Közben a margarint elmorzsoljuk a liszben, hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet, a tojások sárgáját, összegyúrjuk, s még annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Simára dagasztjuk, s pici liszttel megszórva, kendővel letakarva 1-1,5 órát kelesztjük. Ez idő alatt kétszeresére kell keljen.
Liszttel enyhén megszórt táblán kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, a csíkokat rátekerjük a farudakra úgy, hogy enyhén fedjék egymást a tésztaszélek. A közben felmelegített olajban kettesével, állandó forgatás közben világosbarnára sütjük. Ne legyen nagyon forró az olaj, hogy biztosan átsüljön.
A porcukrot egy tálcán elterítjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, s ebbe forgatjuk bele a kisült kürtősöket.

Ez mindenképpen két emberes munka, egyikük süti, míg a másik készíti elő a következő farúdra a sütnivalót.
S hol lehet beszerezni ilyen készletet? Hát Székelyföldön. Én Korondon vásároltam. S nem csak ezért érdemes elmenni odáig, ennek a vidéknek olyan varázsa van, hogy azt minden magyar embernek meg kell tapasztalni.

6 megjegyzés:

  1. Ma sütöttem, bizony elkelt volna még két kéz, pörögni kellett ám, de nagyon finom lett a végeredmény!

    VálaszTörlés
  2. Hetek óta készülök kürtőst sütni, a konyhai papirtörlő gurigákat gyűjtöm össze. Úgy gondoltam, ha van grillsütő a sütőben, akkor talán sikerül. Szóval, csak olajban lehet???

    VálaszTörlés
  3. Ahogy elnézem a képet, nyél nélkül nem lehet sütni, mert a gurigát nem tudom másképp forgatni. Akkor csak nézem a szép kürtősödet és sóhajtozom.:(

    VálaszTörlés
  4. Sörös dobzra is lehet tekerni,söt rejbe is sűtni.

    VálaszTörlés
  5. Sörös dobzra is lehet tekerni,söt rejbe is sűtni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötletet! Sörös dobozon még nem sütöttem, de alufóliával bevont papírgurigán igen, sütőben. A fenti sütéshez való alkalmatosságot évek óta nem használtam...

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...