A hónap témája: A bodza

Mikor a sütis blog vezetésébe belevágtam, úgy gondoltam, lehetne benne a receptek mellett valami más is. Pl. a mindennap használt élelmiszerekről, fűszerekről, adalékanyagokról... egy kis agytágító. Vagy tudatában vagyunk, vagy nem, mi mindent megeszünk. Nem vagyok megrögzött egészségesen táplálkozó, de néhány dolgot igyekszem kerülni. Néha megdöbbenek, milyen tudatlanok (vagy inkább felelőtlenek?) egyes szülők: energiaitalt itatnak a gyerekkel, hogy élénk legyen az iskolában, s azért vesznek italport, mert "egészséges" -ezt tegnap mondta Leányzóm- .  S nem győzöm magyarázni nekik, hogy ez nem így van: ha a sok festék-, ízfokozó-  és állagjavító anyagot annak nevezhetnénk, akkor egészséges lenne a tenyerükből nyalogatni az italport, ami után nem lehet lemosni a szájukról a festéket. Nem megtiltani akarom enyémeknek ezek fogyasztását, hisz a tiltott gyümölcs mindig édesebb, hanem meggyőzni őket, hogy kerüljék ezeket.
Fiam 4. osztályos korában kézműves táborba ment. A közös szülői értekezleten, mikor szóba került a zsebpénz s hogy ez csak hamburgerre a kólára kell, Fiam közbeszólt, hogy neki nem szabad kólát inni. Az egyik anyuka hátulról megjegyzi, hogy Anya nem lesz ott, mármint én. De én az ilyen esetekből tudom,  hogy megbízhatom bennük, s büszke voltam rá a többi szülő háborgása ellenére.
Mindig elkanyarodok a kijelölt témától. A bodza lenne az.

Tudtam, hogy teája hozzájárul a nátha gyógyulásához, de mikor utánaolvastam, meglepődtem, mi mindenre jó.
Régen az emberek minden részét hasznosították: fáját, levelét, virágját, termését.  Fájából, mivel szivacsos bele eltávolítása után üreges fát kapunk, furulyát, tilinkót készítettek, a kovácsműhelyekben pedig a fújtató része volt. Kapanyélnek is kiváló volt, szívósságának köszönhetően.
A kérgéből készült főzetet a népi gyógyászatban féregűzésre használták, a leveléből főzött tea pedig a reumás panaszokat enyhíti.
A virág és a termés kivételével minden része mérgező! Cián-glükozid tartalma miatt hányingert, görcsöket, hasmenést okozhat.

A legszéleskörűbben virágzata használható fel. Nemhiába nevezték a szegény ember patikájának: főzetét székrekedés, szemgyulladás, TBC kezelésére használták, továbbá vértisztító, fájdalomcsillapító, köptető, lázcsillapító, izzasztó, hámosító, vizelethajtó hatását is ismerték. Immunrendszer-serkentő hatása sem elhanyagolható. A bodzavirág palacsintatésztába mártva kisüthető, vagy az apró virágokat palacsintatésztába szórva készíthető el.
Termése fekete színű húsos bogyó, melyből lekvárt főznek. Nyersen is ehető, de nagyobb mennyiségben hasmenést okoz, mivel magja is tartalmaz méreganyagot.
Talán éppen széleskörű gyógyhatása miatt számos néphiedelem kapcsolódik hozzá: többnyire megvédi az állatokat ilyen-olyan módon.
Ökológiai hatása is van: gyorsítja a szukcessziót, azaz a vegetáció felújulását gyorsan bomló avarjának köszönhetően. Éppen ezért komposztálókba is keverik a levelét.
Rovarűző hatásának köszönhetően pedig biokertészetek megbecsült vendége.
A mi kertünkben is van egy kis bodzafa. Mikor megkegyelmeztem neki, még nem is tudtam, milyen hasznos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...