Kefires kenyérkék zöldfűszerekkel

Kinéztem egy Príma Konyhában egy bagettet, de mire elkészült, egész más lett belőle. A sütési folyamat során számos változtatáson esett át, nem is hasonlít az eredetire. Ez vagyok én: még csak véletlenül se olyat csinálni, mint más. És nemcsak a sütés során, más területen is eredetire törekedtem. Volt, hogy ráfizettem... Az sokszor eszembe jut -azért, mert nagyon piszkálta a csőrömet-, mikor még a zilahi tanítóképzőben a Tanár bácsi rajzból kiadta a feladatot, én persze a saját elképzelésem szerint alkottam. És persze, nem díjazták, nem kaptam meg a legjobb jegyet. Tanultam belőle: következő évharmadban elkápráztattam a Tanár bácsit. Rajzolni azóta is szeretek, s ha a helyzet azt diktálja az életben, követem a "receptet".
E bagettnek készülő, de kenyérkévé vált "alkotás" ilyen lett:

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 kicsi pohár kefir
  • 2 kiskanál só
  • 3 dkg élesztő 
  • 4 dl langyos víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • a töltéshez kevés olívaolaj és zöldfűszerek tetszés szerint (oregánó, kakukkfű, bazsalikom, stb.)
A víz egy részében elkeverjük a cukrot és élesztőt.
A lisztet tálba borítjuk, hozzáadjuk a sót, kefirt, a többi vizet, végül az élesztőset. Összegyúrjuk. Mikor már egynemű, beledagasztjuk az olajat. Pici liszttel megszórva, letakarva megkelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 4 részre osztjuk, mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk, kiskanálnyi olajjal lekenjük, kevés ízlés szerinti zöldfűszerrel megszórjuk. Feltekerjük, egymás mellé nagy tepsibe helyezzük őket. Még fél órányit kelesztjük. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Én oregánót és bazsalikomot használtam, vegyesen -nagyon szeretem e kettő párosítását-, egyikbe pedig kevés csiliport szórtam, mert Fiam szereti a csípőset. Ízlett is neki. Vacsorára vajjal ették, mi meg Férjurammal  padlizsánkrémmel, amit a gyerekek meg nem ennének. Pedig olyan finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...