2011. szeptember 25., vasárnap

Francia krémes

Ez nem az a francia krémes, ez gyerekkorunk egyik visszatérő süteménye. Férjemnek kedvence volt, sokszor mesélte, hogy mikor Nagymamája sütötte, felhívta őket, hogy menjenek francia krémest enni. Biztosan célzásnak szánta, mert én nem igazán kényeztettem ezzel a sütivel. Tegnap Lányom biztatására láttunk hozzá. Ezúttal is, mint mindig, kicsit szenvedtem a lapok kinyújtásával, Férjuramat befogtam krémet kavarni, s ma már élvezhettük munkánk eredményét. Olyan volt, mint régen...
Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
Elkészítés:
A lisztet, a csipet sót elmorzsoljuk a margarinnal és a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliát, a 2 tojást, a tejben feloldott szalalkálit, s összegyúrjuk.  A tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk. Előmelegített sütőben sorra világosra sütjük őket.
A krémhez a púposan mért 4 evőkanál lisztet kevés tejben simára keverjük. Apránként hozzáadjuk a többi tejet, s a két vaníliás cukorral együtt állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Időnként megkavarva kihűtjük. Közben a  margarint a cukorral elkeverjük, s a kihűlt pépet kanalanként hozzáadva, krémesre keverjük.
Megtöltjük a lapokat.
Másnap szeletelhető. Porcukorral beszórható a teteje.
Nagyon finom süti, a szalalkális lapok, mint mindig,  puhák, a krém pedig olyan jó krémes. Régen, gyerekkorunkban, amikor még tojást sem mindig lehetett kapni, előnyt élveztek az olyan sütik, amelyekbe kevés tojás kell. Ez olyan, talán azért is készült  elég gyakran. Nem tudom, miért francia, de ezen a néven futott akkoriban, mostanában sok más névvel illetve találkoztam hasonló sütikkel.

Újra készült, Férjem kedvére. Meg másokéra is, mert mindenkinek ízlett. Annyi változtatással, hogy 6 dl tejből és 6 közepesen púpos kanál lisztből készült a pép, 1 púpos evőkanál házi vaníliás cukorral, s margarin helyett vajjal készült. Viszont ez nem változott: a krém kavarásának lehetőségét ezúttal is Párom nyerte el! :-)





20 megjegyzés:

  1. Az ilyen "lapos" sütik a legjobbak, szenvedünk, mikor sütjük, de a siker garantált. :)))
    Nagyon guszta lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Csilla, köszönöm! Igen, a lapos sütik a legjobbak, főleg, ha szalalkális, de méretre, egyforma vastagra nyújtani...hát nem az erősségem.

    VálaszTörlés
  3. Gerdi, Ez valami fantaszikus lehet, a kinézete legalábbis guszta:) Útálom a lapsütögetős sütiket készíteni, enni már igen:) De azért nekiállnék, csak az a bajom, hogy nincsszalakálim és itt még nem tlálkoztam vele. Nem tudom,hogyan tudnám ezt kiváltani.

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu, köszönöm!
    Valószínűleg sütőporral is elkészíthető, de az már nem olyan. A szalalkálitól lesz igazán puha a lap, jobban is felnő, meg az íze is más. Esetleg postázok neked...

    VálaszTörlés
  5. Ezt bizony hókockának anyakönyvezték eredetileg, és nálunk anyukám csinált ilyet még gyerekkoromban! Nagyon szerettem, azóta sem ettem, talán ideje elkészíteni? Nagyon gusztán néznek ki! :D

    VálaszTörlés
  6. Jövő hétvégére beiktatom ezt a gyönyörűséget- egyszerűen imádom! De nem szerettem régebben én sem a lapokat, míg bele nem fogtam, aztán már csak gyakorlat meg akarat kérdése :) Férji segítséggel egy fokkal könnyebb persze :D Jól mondtad, Gerdi, a szalalkáli valóban kiváltható sütőporral, de struktúrájában mégsem lesz annyira laza :( Én is szívesen postázok trollanyunak!

    VálaszTörlés
  7. Nekem is ismerős, más néven, de nem ez a lényeg! nagyon jól sikerül, és biztos finom is. Persze ennyi kukta mellett!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, Barbi! Láttam már hókockaként is, meg pille szeletként, most éppen a NoSalty-n jeges szelet néven találkoztam vele. Mifelénk (Szilágyság) francia krémes volt a neve. De a lényeg, hogy finom, könnyű süti. Nekem is sok olyan receptem van, amiket Anyukám sütött gyerekkorunkban, most sorra veszem őket. Ez az egyik.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta. Szerintem is a ezek a sütik a legfinomabbak. Érdemes volt vele dolgozni. Mit meg nem tesz az ember a férje kedvéért...

    VálaszTörlés
  10. Vicuska, köszi! Akarat van a lapok nyújtásához, gyakorlat kevesebbb, mert kerülöm őket. Ja, akkor akarat sincs:-)))Azért néha megemberelem magam...

    Márti, köszi! A kukták érdeme, hogy finom lett:-)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon fincsi lehet,mi is nagyon szeretjük ezeket a több lapos sütiket.Beteszem én is a kipróbálandók közé.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm, Petra! Persze, hogy sokmindent megteszünk a Férjek kedvéért, főleg, ha megérdemlik:-)))

    VálaszTörlés
  13. Zsuzsa, köszönöm! Én úgy gondolom, egy próbát megér, aztán többet is:-)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon guszta a süteményed! Imádom a szalalkális süteményeket, biztos nagyon finom lett !

    VálaszTörlés
  15. Nagyon jól néz ki,pár hete én is sütöttem. Nálunk Hókocka a neve és imádom!!!

    VálaszTörlés
  16. Hű, de finom! Nagyon jól néz ki, tényleg megérte a fáradtságot!

    VálaszTörlés
  17. Réka, köszönöm! De örülök, hogy így örülsz:-)))
    Éva, köszi! Én is szeretem a szalalkális sütiket, mindig puha és omlós.
    MrsSame, köszönöm! Én még nem sütöttem, de ezután gyakrabban kell sort kerítsek rá, mert olyan finom!
    Köszi, Hankka! Hát ha a családnak örömet okozok, mindig megéri a fáradtságot!

    VálaszTörlés
  18. Imádom, nagyon ritkán készítek :)

    VálaszTörlés