2012. március 11., vasárnap

Dunahullám...

...ahogy Anyukám készítette.
Meglehetősen régi, még gyerekkoromból származó recept. Akkoriban szinte minden ünnepre megsütöttük. De ez azon ritka receptek egyike, amelyik nem merült a feledés homályába. Ezúttal Leányzóm rendelte.
Arra már nem emlékszem, hogy akkoriban nálunk nem lehetett pudingport kapni, vagy csak nem használtuk, de kezdetekben Anyukám a meggybefőtt levében főzött lisztes pépet, ami ugyan finom, de kissé piszkos rózsaszínű volt. Ezt aztán később felváltotta a tejben főzött epres puding, amelyik kellemes árnyalatú babarózsaszínű krémet eredményezett. Én is így készítettem.

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 7 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csapott evőkanál kakaó
  • 1 üveg magozott meggybefőtt (vagy friss, vagy fagyasztott meggy)
A krémhez:
  • 2 csomag eper ízű pudingpor 
  • 6 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
Becsorgatni: 
  • 5-6 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál olaj
Így készült:
A piskótához külön választottam a tojások fehérjét a sárgájától. A sárgákat fele cukorral és a sütőporral habosra kevertem. A fehérjét a többi cukorral és csipet sóval felvertem, majd a sárgájához adtam. Kanalanként hozzáadtam a lisztet, óvatos mozdulatokkal összekevertem. Úgy 2/3-át papírral bélelt tepsibe simítottam, a többihez hozzákevertem a kakaót, majd a lecsepegtetett, pici liszttel megszórt meggyet (így állítólag nem süllyed le a piskóta aljára). Kanállal foltokat raktam a sárga piskótára.
Előmelegített sütőben kisütöttem.
A krémhez előbb megfőztem a pudingot: kevés tejben elkevertem a 2 pudingport, miközben a többit főni tettem. Mielőtt felfőne, hozzáadtam a pudingporos tejet, kavargatva sűrűre főztem. Hagytam kihűlni, közben többször átkevertem, hogy ne szilárduljon meg a teteje, ne legyen darabos a puding.
A margarint a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot.
A piskóta tetejére simítottam a kész krémet.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztottam, a krém tetejére csorgattam.

Dunahullám recepttel sokfélével találkoztam, ez a miénk. Mivel meggyes, csakis finom lehet:-) Tényleg az, mai napig a családi kedvencek listájában szerepel. 

37 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem, szívesen elfogadnék pár szeletet! :) Nálatok ezek szerint régi kedvenc sütemény, mi gyerekkorunkban nem ismertük, néhány évvel ezelőtt találkoztam vele először, azóta nálunk is kedvelt süti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! Én meg szívesen küldenék pár szeletet:-)

      Törlés
  2. Még sosem ettem pedig már Ottisnál is megcsodáltam és el is mentettem magamnak! Egyszer erre is sor kerül, mert nagyon tetszik!! Mutatós kis sütemény! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, én meg azt hittem, mindenki ismeri:-) Éppen ezért nem raktam még fel, pedig sütöttem már néhányszor, mióta bloggerkedek.
      Nemcsak mutatós, finom is!

      Törlés
  3. Nagyon jol nez ki es bisztos finom is.

    VálaszTörlés
  4. Meg nem ettem , de majd kiprobalom!! Nagyon jol nez ki!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adela, köszönöm! Úgy gondoltam, tifelétek is sütik, hisz én is még Zilahról hoztam a receptet...

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki, még én sem ettem:) De hallottam már ezt a nevet sokszor, ki kell próbáljam ezt is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, még Te sem? Érdemes kipróbálni!

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki!Jó hogy eszembe juttattad, nagyon rég sütöttem már, pedig nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Zsuzsa! Végre valaki ismeri:-) Nálunk újra és újra visszatér...

      Törlés
  7. Gerdi, verhetetlen vagy sütikben!!!! Nagyon tetszik a rózsaszín krém, méltóan megkoronázza a finom süteményt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, köszönöm:-) Legalább sütikben:-)

      Törlés
  8. Óóóó, hát lehet is finom! Én bevallom, sosem ettem még Dunahullámot... pedig úgy látom kellett volna:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm! Ami késik, nem múlik:-)

      Törlés
  9. Nagyon szép színes! Én már ettem, de még nem sütöttem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Márti! Nem hinném, hogy kifogna rajtad:-)

      Törlés
  10. Szépséges!! Én is ettem, sőt többször meg is sütöttem! :))) Érdemes kipróbálni, nagyon finom.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon mutatós sütemény,bizonnyal finom is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, biztosítalak róla, hogy finom:-)

      Törlés
  12. Már rég készülök én is a sütésére, azt hiszem hamarosan összehozom. Megadtad a lökést:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli, sok sikert! Örülök, hogy ilyen hatással voltam rátok:-)

      Törlés
  13. Mutatós, és tutira ízre is elsőosztályú!

    VálaszTörlés
  14. Tetszik. Isteni finom süteményt tálaltál elénk. Nem ér. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszike, Petra! Én is ilyeneket gondolok például a bonbonjaid láttán:-)

      Törlés
  15. Én körtével sütöttem, isteni finom lett!
    A te sütid is nagyon finomnak látszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, köszönöm! Körtével is nagyon fincsi lehet! De láttam már barackkal, mákkal...

      Törlés
  16. Nagyon guszta, olyan puhának néz ki és olyannak, hogy biztos még kérnék még egy szelettel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata, köszönöm! Hááát... valóban, egy szelet nem elég!

      Törlés
  17. Tavaly nyár óta szemezek ezzel a süteménnyel, még akkor eltettem egy újságból ezt a receptet... Nem tudom, mikor szánom rá magam, hogy elkészítsem, és azt sem tudom, hogy az enyém lesz-e ilyen csodaszép, mint a Tied...?! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, csak bátran! Engem meg nem nehéz túlszárnyalni, de azért köszönöm:-) Kedves vagy!

      Törlés
  18. Nagyon sok "Dunahullám" receptet nézegettem már meg és érlelődött bennem, hogy egyszer kipróbálom, hát most nekiszántam magam és a sikeres "Grízkrémes piskóta" után maradtam nálad és nem bántam meg. Ennyire finom puha, könnyű sütire nem is gondoltam, és hát nem utolsó szempontként nagyon szépre is sikerült! NAGYON KÖSZÖNÖM!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katus, nagyon szívesen:-) Én köszönöm a kedves szavakat!
      Örülök, hogy ilyen jól sikerült a sütid! További jó sütögetést, amiből bőven kijut az előttünk álló időszakban, főleg nekem:-)

      Törlés
  19. Kedves Gerdi!
    A hétvégén a családnak a te recepted alapján készítettem el a Dunahullám sütit és nagyon finom lett köszönöm a receptet a végeredményt közzétettem a Blogon is..:):)
    Szép napot neked!
    Kata

    VálaszTörlés