Hagymás-sonkás kifli

Szilveszterre készült, többedmagával, de én hiába készültem, nem jutottam el idáig:-)

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (fele rétesliszt)
  • 2 teáskanál só
  • 20 dkg margarin
  • 1 nagy evőkanál zsír
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 2 fej hagyma
  • 20 dkg füstölt sonka
  • só, bors
  • 2-3 evőkanál olaj
  • + reszelt sajt a tetejére
Így készült:
A hagymát nagyobb darabokra vágtam, kevés olajon fedő alatt puhára pároltam. Sóztam, borsot szórtam rá.
A sonkát csíkokra vágtam, pici olajon megpirítottam. Végül összekevertem a hagymával.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukort, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót tálba tetem, elvegyítettem. Hozzáadtam a margarint és zsírt, elmorzsoltam. Beleütöttem a tojásokat, az élesztős tejjel összegyúrtam. Annyi tejfölt adtam hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Nekem sikerült kicsit túladagolni, így még egy evőkanálnyi liszt került bele.
A megdagasztott tésztát egy órányit kelni hagytam.
9 cipóra osztottam. Mindegyiket vékony kerek lappá nyújtottam, 8-ba vágtam. Kiskanálnyi tölteléket tettem mindegyik szélesebb felére, majd felsodortam, kiflivé hajlítottam. Tepsibe rakosgattam, megszórtam reszelt sajttal, s 180 fokos sütőben pirulásig sütöttem.
Az utolsó két gombócba nem jutott töltelék, ezekbe reszelt sajt és tejföl keveréke került. 
A hagymás is finom volt, de én a sajtosakat jobban szerettem.
S ami késik, nem múlik:

Minden kedves Látogatónak kívánok nagyon boldog új évet!


 Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!
                  Kányádi Sándor

15 megjegyzés:

  1. Egészségben, szeretetben, mosolyban gazdag, boldog új évet kívánok:) Biztos finomak voltak a kiflicskék:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm szépen! Ugyanezeket kívánom Nektek is!

      Törlés
  2. Nagyon szép az idézet, boldog új évet Nektek is! :) A kiflik pedig guszták, nagyon fincsik lehetnek a hagymás-sonkás töltelékkel! :)

    VálaszTörlés
  3. Boldog Új Évet kívánok nektek békességben, szeretetben!
    Guszták a kiflik, én is a sajtosra voksolnék:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönjük szépen!
      A sajt verhetetlen, ugye?

      Törlés
  4. Csuda jól hangzik ez a kifli :) Minden álmos váljon valóra Gerdi :)

    VálaszTörlés
  5. Janka, köszönöm!
    A legjobb kívánság, köszönöm! Hasonlókat Neked is!

    VálaszTörlés
  6. Hagymás kenyér, bagett nagy kedvence a családnak, ilyet még sosem sütöttem, de biztosan ízlene:) Nektek is boldog új évet kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, aki megkóstolta, mindenkinek ízlett, így biztosan Te is szeretnéd:-)

      Törlés
  7. Szeretem az efféle harapnivalókat, hasonlót sütöttem én is szilveszterre :) Nagyon boldog Újévet kívánok Gerdi sok szeretettel!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, akkor biztosan találkozni fogok vele Nálad:-)
      Köszönjük szépen, boldog új évet kívánok nektek is, hasonlóan sok szeretettel!

      Törlés
  8. Nagyon sok egeseget,boldogsagot es sok penzt kivanok boldog Ujevet!nagyon jok a receptek sokat mar kiprobaltam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aneta, nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen, hasonló jókat kívánok Neked is az új évben!
      Annak meg különösen örülök, hogy több receptet kipróbáltál!

      Törlés
  9. Jó kis kiflik! Még nem ettem ilyet, de azt hiszem ki kell próbálnom! :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...