Uborkasaláta télire

Míg van friss zöldség, állandóan készül az ilyen-olyan saláta belőle, amihez csak lehet. Nagy kedvencek a káposzta- és az uborkasaláta, no meg a hideglecsó. A káposztát télen sem nélkülözzük, de az uborkát igen. Most üvegbe mentettem belőle. Tegnap már a második adag készült, miután az elsőt meg is kóstoltuk. Persze nem teljesen olyan, mint a frissen készült, de ha ilyen marad télire is, szívesen fogunk rájárni.
Hozzávalók:

  • 3 kg uborka
  • 60-80 dkg hagyma
  • 8 dkg só
  • 30 dkg cukor
  • 1,5 dl 20%-os ecet
  • fél csomag szárított kapor
  • 1 evőkanálnyi egész bors
  • 1,5 mokkáskanál szalicil
Így készült:
Az uborkát alaposan megmostam, a hagymát megpucoltam, megmostam. Mindkettőt szeleteltem.
Hozzáraktam az ecetet, sót, cukrot, kaprot, borsot, szalicilt és alaposan összekevertem. Néhány órát letakarva állni hagytam, közben többször átkevertem. Jó sok leve lett közben.
Tiszta üvegekbe pakoltam, közben kanállal finoman lenyomkodtam. Az edényben maradt lével feltöltöttem az üvegeket és lezártam. Mentek is a kamrapolcra.
Az elsőként készült adagban kissé sokalltam a hagymát, ezért a másodikba csak 60 dkg került és beleaprítottam még 3 paprikát. Más változtatás nem történt, mert amúgy elégedett voltam vele teljes mértékben. 

2 megjegyzés:

  1. Sokféleképpen főztem már be uborkát életemben, ily módon még nem! Hasonlít végül is a csalamádé receptemre a módszer, szerintem finom lesz télen felbontva :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, én kevésbé vagyok tapasztalt uborkaelrakás terén, azt többnyire Anyósom művelte. Csalamádét viszont szoktam elrakni, jól bevált recept alapján. Idén néhány üveg uborkát is beraktam, kíváncsi vagyok az eredményre, de még várok a kóstolással. Az uborkasaláta is első próbálkozás, bízom benne, néhány hónap állás után is finom lesz! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...