2017. július 6., csütörtök

Krumplis tokány

Nemrégiben olvastam, hogy a pörkölt és a tokány között az a különbség, hogy a tokányhoz a hús csíkokra van vágva, nem pedig kockákra, és a bors a fő fűszere, nem pedig a paprika. Hát én bizony kockákra vágtam a húst, de a krumplit hasábokra. Így nevezhetem tokánynak?
Legyen bármi is, finom, azt mondta a család, készülhetne gyakrabban is.
Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • bors
  • paprika
  • kis darab füstölt szalonna
  • 1-1,5 kg krumpli
  • kis csokor petrezselyemzöld
Így készült:
A hagymát felaprítottam, a zsíron megpároltam. Rádobtam a feldarabolt húst, sóztam, s fedő alatt majdnem puhára pároltam. Közben kevés vizet öntöttem alá. A szalonnát nagyobb darabokra vágva beledobtam, csak az íze végett, a végén ki is szedtem belőle. De lesütve is hozzá lehet tenni, a zsírját meg a pörcöket. 
Közben a krumplit megpucoltam, hasábokra vágtam.
Mikor a hús majdnem puha, borsot, paprikát tettem rá, meg a krumplit. Annyi vizet öntöttem alá, amennyi majdnem ellepte.
Fedő alatt hagytam megfőni.
A felaprított petrezselyemzöldet a végén tettem bele.
Kiadós és finom étel. Biztos ahány ház, annyiféle tokány is készül. Én így készítem, így szeretjük. 

2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! Jó mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, és ez így is van. Lényeg, hogy finom legyen, az hogy csíkokra vagy kockákra van vágva a hús, már szerintem sem annyira lényeges :-)

    VálaszTörlés
  2. Katalin, tényleg finom, szeretjük. Tényleg mindenki másképp csinálja, én meg főleg! :-)

    VálaszTörlés